Αρχική » Δήλωση Διονυσίας-Θεοδώρας Αυγερινοπούλου για την επίσκεψη Αυγενάκη

Δήλωση Διονυσίας-Θεοδώρας Αυγερινοπούλου για την επίσκεψη Αυγενάκη

από Maria Petroutsa

Με αφορμή την επίσκεψη στην Ηλεία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρη Αυγενάκη, η Βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, δήλωσε:
«Η παρουσία στην Ηλεία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρη Αυγενάκη, είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς πρόκειται για την απόδειξη της ουσιαστικής στήριξης της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη στον πρωτογενή τομέα, έμπρακτα και με έργα.
Ο Υπουργός αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2022 (ΠΑΑ), για δράσεις και επενδύσεις που αποσκοπούν στην στήριξη των κύριων παραγωγικών κλάδων της Ηλείας όπως δενδρώδεις καλλιέργειες και οπωροκηπευτικά, τα εγγειοβελτιωτικά έργα, έργα αγροτικής οδοποιίας, τις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ που έγιναν πριν το Πάσχα. Ξεχωριστή ήταν η αναφορά του στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τρία εκ των οποίων είναι εγκεκριμένα, και εννέα ακόμη προς αξιολόγηση, αλλά και τα αρδευτικά έργα που αφορούν στον ΤΟΕΒ Γαστούνης, την υπογειοποίηση του δικτύου, προϋπολογισμού 17,5 εκατ ευρώ.
Ο Υπουργός, με τις ανακοινώσεις του, απάντησε και για το θέμα των πυρόπληκτων στην Ηλεία και των αποζημιώσεων για τις Πυρκαγιές 2021, τονίζοντας ότι θα εκδοθεί εντός των ημερών η ΚΥΑ για τις υποχρεωτικές επόμενες διαδικασίες αποκατάστασης και ελέγχων από τον ΕΛΓΑ και τη Κρατική Αρωγή για να εξοφληθούν με 50,4€ επί πλέον ανά δένδρο. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι όσοι από αυτούς δεν δήλωναν αγροτικό εισόδημα, δεν έλαβαν προκαταβολή, γιατί τους απέρριψε η ΑΑΔΕ κατόπιν σχετικού ελέγχου των Δηλώσεων Εισοδήματος ενώ δεν έχουν λάβει προκαταβολή και οι περιπτώσεις των μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, οι νέοι αγρότες και οι ελάχιστες περιπτώσεις κληρονομικών μεταβιβάσεων. Η προαναφερόμενη ΚΥΑ θα ρυθμίζει και αυτά τα θέματα και όταν εγκρίνουν οι αρμόδιοι υφυπουργοί κ.κ. Τριαντόπουλος και Πετραλιάς, την δαπάνη, θα λάβουν προκαταβολή και οι αγρότες των περιπτώσεων αυτών. Μάλιστα, όπως υπογράμμισε, όσοι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες δεν είχαν δηλώσει αγροτικό εισόδημα, μπορούν να το κάνουν ακόμη και τώρα, με συμπληρωματική δήλωση στις ΔΥΟ, προκειμένου να πληρωθούν.
Μίλησε για ένα από τα βασικά προϊόντα της Ηλείας, την σταφίδα, τονίζοντας ότι λόγω της κακής περσινής χρονιάς τα αποθέματα απορροφώνται ενώ επισήμανε την ανάγκη λειτουργίας Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κορινθιακής Σταφίδας, η σύσταση της οποίας προχωρεί.
Σημαντικές ήταν οι αναφορές του Υπουργού και για την αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών στον ΟΠΕΚΕΠΕ καθώς βούληση της κυβέρνησης είναι η πλήρης εξυγίανσή του και η λειτουργία του με πλήρη διαφάνεια και δικαιοσύνη.
Η Κυβέρνηση της Ν.Δ και το Υπουργείο προχωρούν και στην ικανοποίηση ενός χρόνιου αιτήματος των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα, την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, για τον οποίο έχει ξεκινήσει η πρώτη από τις τρεις φάσεις διαβούλευσης. Και σε αυτή τη διαδικασία, καλούμε τους αγρότες να συμμετάσχουν ενεργά.
Αλλά και σε ό,τι αφορά στην νέα ΚΑΠ, ήδη η χώρα μας έχει επιτύχει να υπάρχει εξαίρεση από την αγρανάπαυση και για το τρέχον έτος και να μειωθεί ο όγκος των ελέγχων στις καλλιέργειες κάτω από 100 στρέμματα, που αφορά το 85% των ελληνικών καλλιεργειών, με τις επόμενες στοχεύσεις να αφορούν την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών στον πρωτογενή τομέα, τη μείωση της γραφειοκρατίας και τη δυνατότητα μεταφορά πόρων από Πυλώνα σε Πυλώνα ώστε να μπορέσει να απορροφήσει το κάθε κράτος το μέγιστο των πόρων που δικαιούται».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00