Αρχική » Γκουτέρες για Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Μία ζωή με αξιοπρέπεια είναι δυνατή

Το μήνυμα πως «σήμερα και κάθε μέρα, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για δικαιοσύνη, ισότητα, αξιοπρέπεια και ανθρώπινα δικαιώματα για όλους» απευθύνει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με αφορμή τη σημερινή Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Ο κόσμος μας βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Η επιδημία του COVID -19, η κλιματική κρίση και η επέκταση της ψηφιακής τεχνολογίας σε όλους τους τομείς της ζωής μας έχουν δημιουργήσει νέες απειλές για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο αποκλεισμός και οι διακρίσεις είναι ανεξέλεγκτοι, ενώ ο δημόσιος χώρος συρρικνώνεται. Η φτώχεια και η πείνα αυξάνονται για πρώτη φορά μέσα σε δεκαετίες και εκατομμύρια παιδιά χάνουν το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Η ανισότητα βαθαίνει» επισημαίνει στην αρχή του μηνύματός του ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αντιτάσσει πως «μπορούμε να επιλέξουμε ένα διαφορετικό μονοπάτι». Ειδικότερα, αναφέρεται στη σημασία της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, που υιοθέτησε πριν από 73 χρόνια η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. «Οι αρχές που θέτει αυτή η απλή Διακήρυξη, παραμένει το κλειδί για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων – αστικών, οικονομικών, κοινωνικών, και πολιτικών – για όλους τους ανθρώπους παντού» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Περαιτέρω, εκφράζει την ανάγκη η ανάκαμψη από την πανδημία να αποτελέσει ευκαιρία «να διευρύνουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες και να οικοδομήσουμε ξανά την εμπιστοσύνη. Εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και στην αμεροληψία των νόμων και των θεσμών. Εμπιστοσύνη στο ότι μία ζωή με αξιοπρέπεια είναι δυνατή. Πίστη στο ότι οι άνθρωποι μπορούν να έχουν μία δίκαιη δίκη και να επιλύσουν τις διαφορές τους ειρηνικά».

Καταληκτικά, ο Αντόνιο Γκουτέρες διαβεβαιώνει ότι τα Ηνωμένα Έθνη υποστηρίζουν τα δικαιώματα κάθε ανθρώπου.

Πηγή: https://www.ertnews.gr/eidiseis/diethni/gkoyteres-gia-imera-anthropinon-dikaiomaton-mia-zoi-me-axioprepeia-einai-dynati/

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00