Αρχική » Γιορτή πουλιών στο Κοτύχι

Γιορτή πουλιών στο Κοτύχι

από Άκης Χουζούρης

Από το 1993 και κάθε χρόνο το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου διοργανώνεται στην Ευρώπη, η Γιορτή των Πουλιών (Euro Birdwatch), με πρωτοβουλία της MKO BirdLife International, που αφιερώνει τη δράση της στα πουλιά και το περιβάλλον.

Είναι μια εκδήλωση με στόχο να αυξήσει τις γνώσεις και το ενδιαφέρον του κοινού σε θέματα σχετικά με τη μετανάστευση των πουλιών και την ανάγκη προστασίας τους στις περιοχές αναπαραγωγής και διαχείμασης, καθώς και κατά μήκος των διαδρομών μετανάστευσής τους.

Η Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών αποτελεί τη μεγαλύτερη εκδήλωση στην Ευρώπη της ΜΚΟ BirdLife International και φέτος είναι η 28η χρονιά που υλοποιήθηκε. Η εκδήλωση εστιάζει στην φθινοπωρινή μετανάστευση των πουλιών και πραγματοποιείται ταυτόχρονα σε περισσότερες από 30 χώρες της Ευρώπης. Στην Ελλάδα υλοποιείται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία σε συνεργασία με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) και τις Μονάδες Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών της χώρας, τις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις και άλλους Φορείς, οι οποίοι προσκαλούν το κοινό να ανακαλύψει την ομορφιά των πουλιών, και να ζήσει από κοντά τη μαγεία του δύσκολου αλλά απαραίτητου ταξιδιού της μετανάστευσής τους.

Την Κυριακή 2 Οκτωβρίου η Μονάδα Διαχείρισης (ΜΔ) Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς  & Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Πελοποννήσου του ΟΦΥΠΕΚΑ υποδέχτηκε το προσωπικό του εργοστασίου τσιμέντου της ΤΙΤΑΝ στο Δρέπανο Αχαΐας με τις οικογένειές τους. Παρακολούθησαν ενημέρωση για τη φυσιογνωμία, την περιβαλλοντική αξία, τα οικοσυστήματα, και την ορνιθοπανίδα της περιοχής του Εθνικού Πάρκου από τη Δασολόγο της ΜΔ, Αλεξάνδρα Αναγνωστοπούλου, ενώ η Προϊσταμένη της ΜΔ, Καραμπέρου Γεωργία, αναφέρθηκε συνοπτικά στον οργανισμό & στο καθεστώς προστασίας της περιοχής. Ο  Κουτρούμπας Θωμάς, προσκεκλημένος της ΤΙΤΑΝ, μέλος της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας (ΟΙΚΙΠΑ) και Γραμματέας του ΔΣ του πρώην Φορέα Διαχείρισης αναφέρθηκε στο έργο της ΟΙΚΙΠΑ & στα προβλήματα της περιοχής.

Ακολούθησε ορνιθοπαρατήρηση με τηλεσκόπια και κιάλια στη Λιμνοθάλασσα Πρόκοπος  με τους μικρούς μας φίλους να ενθουσιάζονται με τα πουλιά  & ιδιαίτερα με τα πανέμορφα φοινικόπτερα  που ξεκουράζονταν στη λ/θ. Τα πουλιά που παρατηρήθηκαν περιλάμβαναν πολλές φαλαρίδες, φοινικόπτερα, κορμοράνους, γλάρους, και αρκετούς ερωδιούς, συγκεκριμένα λευκοτσικνιάδες, αργυροτσικνιάδες, και σταχτοτσικνιάδες.

Ακολούθως πραγματοποιήθηκε πεζοπορία από τη Λιμνοθάλασσα Πρόκοπος έως την παραλία Κέντρο διασχίζοντας το δάσος της Στροφυλιάς. Κατά τη διαδρομή αυτή παρατήρησαν το δάσος με κουκουναριές και χαλέπιο πεύκη.  Η δράση ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στην παραλία της Καλόγριας για την παρατήρηση των αμμόλοφων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00