Αρχική σελίδα ΕιδήσειςΚοινωνίαΟμογένεια Γιατί οι απόδημοι θα ψηφίσουν πιο νωρίς στις εκλογές του Μαΐου;

Γιατί οι απόδημοι θα ψηφίσουν πιο νωρίς στις εκλογές του Μαΐου;

από Maria Petroutsa

Ο επόπτης θα ταξιδέψει από την Ελλάδα στην πόλη και στο τμήμα που θα τεθεί υπό τον έλεγχό του, θα εποπτεύσει τη διαδικασία της ψηφοφορίας και έπειτα θα τοποθετήσει κλειστά τα ψηφοδέλτια στον ειδικό σάκο και θα τα μεταφέρει στην Ελλάδα

Οι εκλογές στο εξωτερικό δεν θα διεξαχθούν την Κυριακή 21 Μαΐου, όπως στην Ελλάδα. Στην Ευρώπη θα διεξαχθούν πιθανότατα το Σάββατο 20 Μαΐου και εκτός Ευρώπης την Τετάρτη ή την Πέμπτη, 17 ή 18 Μαΐου. Και αυτό γιατί, ενώ ο πρόεδρος και τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής θα κληρωθούν από το κατά τόπους εκλογικό σώμα, ο επόπτης της διαδικασίας σε κάθε εκλογικό τμήμα, θα κληρωθεί από τον Άρειο Πάγο, από το σώμα των δικαστών και των δικηγόρων. Ο επόπτης θα ταξιδέψει από την Ελλάδα στην πόλη και στο τμήμα που θα τεθεί υπό τον έλεγχό του, θα εποπτεύσει τη διαδικασία της ψηφοφορίας και έπειτα θα τοποθετήσει κλειστά τα ψηφοδέλτια στον ειδικό σάκο και θα τα μεταφέρει στην Ελλάδα, όπου και θα καταμετρηθούν το βράδυ της Κυριακής 21 Μαΐου μαζί με όλα τα υπόλοιπα ψηφοδέλτια της Επικράτειας.

Σύμφωνα με το νόμο, το κάθε κόμμα θα πρέπει να συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας τουλάχιστον 3 απόδημους σε σύνολο 15 υποψηφίων, με τον ένα από αυτούς να βρίσκεται στις τρεις πρώτες θέσεις. Δεδομένου ότι τα δύο πρώτα κόμματα εκλέγουν τουλάχιστον 3 βουλευτές Επικρατείας, αναμένεται να εκλεγούν 2-4 απόδημοι, ανάλογα με τα αποτελέσματα. Τη διαδικασία των εκλογών την έχει αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών ενώ τη διάθεση των χώρων και του προσωπικού το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο θα διαθέσει τις πρεσβείες και τα προξενεία όπου υπάρχουν, διαφορετικά θα μετατραπούν σε εκλογική τμήματα τα ελληνικά σχολεία. Προκειμένου να σχηματιστεί εκλογικό τμήμα σε μια πόλη απαιτούνται κατ’ ελάχιστον 40 ψηφοφόροι, σε περίπτωση που υπερβαίνουν τους 600, δημιουργείται δεύτερο εκλογικό τμήμα. Αν είναι λιγότεροι από 40 μεταφέρονται στο πλησιέστερο εκλογικό τμήμα του τόπου διαμονής τους.

Πού βρίσκονται τα περισσότερα εκλογικά τμήματα

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι τα περισσότερα σε αριθμό εκλογικά τμήματα βρίσκονται στη Γερμανία και ξεπερνούν τα 2.800. Ο μεγαλύτερος αριθμός εγγεγραμμένων είναι στην Αγγλία με περισσότερα από 3.500 άτομα, από τα οποία τα περίπου 3.000 είναι στο Λονδίνο, στο οποίο θα λειτουργήσουν 5 εκλογικά τμήματα. Στην Ευρώπη που είναι και το μεγαλύτερο ποσοστό όσων ενδιαφέρθηκαν να αξιοποιήσουν τον σχετικό νόμο, έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους πάνω από 1.500 άτομα στην Ολλανδία, πάνω από 1.300 στο Βέλγιο, πάνω από 1.100 στην Ελβετία και πάνω από 1.200 στην Κύπρο. Επίσης, περίπου 500 στη Σουηδία, 430 στη Δανία, 420 στο Λουξεμβούργο, 350 στην Ισπανία. Μικρότερα τμήματα θα υπάρξουν και σε άλλες χώρες. Μικρότερο ήταν το ενδιαφέρον των Ελλήνων που ζουν στις ΗΠΑ (έχουν εγγραφεί πάνω από 1.500 άτομα), στον Καναδά (180 άτομα) και στην Αυστραλία (150 άτομα).

Πηγή: https://www.alphafreepress.gr/

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00