Αρχική » Αυγερινοπούλου – Αυγενάκης: Στην Αρχαία Ολυμπία το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης Αθλητικών Στελεχών

Αυγερινοπούλου – Αυγενάκης: Στην Αρχαία Ολυμπία το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης Αθλητικών Στελεχών

από Άκης Χουζούρης

«Το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης Αθλητικών Στελεχών βρίσκει στην Ολυμπία τον «φυσικό» του χώρο»

Αθήνα, 9 Μαρτίου 2022

Στην Αρχαία Ολυμπία ιδρύεται το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης Αθλητικών Στελεχών (Ι.Ε.Α.Σ.), με την σημερινή ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο οποίο θεσμοθετείται η Αρχαία Ολυμπία ως η έδρα φιλοξενίας του Ινστιτούτου, δυνάμει του άρθρου 61. Η Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, από το βήμα της Βουλής, ευχαρίστησε από καρδιάς τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λευτέρη Αυγενάκη, για την ανταπόκρισή του στο αίτημα να φιλοξενήσουν η Ολυμπία και η Ηλεία αυτόν τον τόσο σημαντικό αθλητικό θεσμό, όπως το είχε υποστηρίξει και η ίδια ενθέρμως όλο αυτό το διάστημα. Η κα Βουλευτής ευχαρίστησε, ακόμη, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας για την αγαστή τους συνεργασία, ενώ σημείωσε ότι ο θεσμός αυτός θα αναζωογονήσει την ευρύτερη περιοχής της Αρχαίας Ολυμπίας, αλλά και θα εμπνεύσει εκ νέου τα ολυμπιακά ιδεώδη της ευγενούς άμιλλας και του «εὖ ζῆν» σε όσους ασχολούνται με τον αθλητισμό.

Οι προσπάθειες της κα Βουλευτού και η συχνή της επικοινωνία με τον κ. Υφυπουργό, τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, κ. Αθανάσιο Κάτση, αλλά και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, απέδωσαν καρπούς και η Αρχαία Ολυμπία προκρίθηκε ως ο τόπος φιλοξενίας του Ινστιτούτου έναντι των δύο άλλων υποψήφιων πόλεων, αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερη σημασίας της πόλης – γενέτειρας των Ολυμπιακών Αγώνων και του Ολυμπιακού ιδεώδους. Στην υποστήριξη της επιλογής της Αρχαίας Ολυμπίας συνέβαλλαν και άλλοι διακεκριμένοι συμπολίτες μας, όπως ο Καθηγητής Παναγιώτης Αλεξόπουλος, Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Ανθρώπινης Κίνησης και Ποιότητας Ζωής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Η πρόταση να αποτελέσει η Αρχαία Ολυμπία τον τόπο φιλοξενίας αυτού του θεσμού είχε γεννηθεί ως ιδέα από τη συζήτηση που είχαν ο κ. Αυγενάκης και η κα Αυγερινοπούλου στις 26 Οκτωβρίου του 2019, (https://www.avgerinopoulou.gr/2019/10/26/avgerinopoulou-avgerinakis-maurwtas-athlitismos/), όπου η κα Βουλευτής του είχε αναφέρει για πρώτη φορά την ανάγκη αναβάθμισης του ρόλου της Αρχαίας Ολυμπίας και της Ελλάδος ως τόπου φιλοξενίας ανάλογων εθνικών και διεθνών εκδηλώσεων, αλλά και εκπαιδευτικών και αθλητικών θεσμών. Γεγονός που το είχε σχολιάσει και ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης της Βουλευτού στην Ολομέλεια της Βουλής τον Απρίλιο του 2021(https://www.youtube.com/watch?v=xJUrz0Ghp2k&ab_channel=Dionysia-TheodoraAvgerinopoulou), ενώ ακολούθησε η υποβολή της επίσημης πρότασης από το Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Γεωργιόπουλο, και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος, κ. Νεκτάριο Φαρμάκη. Για το θέμα της φιλοξενίας του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης Αθλητικών Στελεχών στην Αρχαία Ολυμπία, η κυρία Βουλευτής είχε επανειλημμένες συναντήσεις με τον κ. Υφυπουργό και τους συνεργάτες του στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού από τον Ιούλιο ως και τα μέσα Ιανουαρίου, ενώ ήταν και σε διαρκή επικοινωνία με τον Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος Αθλητισμού, Εθελοντισμού και Ολυμπισμού, κ. Δημήτρη Νικολακόπουλο, αλλά και τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, κ. Αθανάσιο Κάτση.

Όλες αυτές οι συντονισμένες κινήσεις οδήγησαν στη θετική έκβαση της προτάσεως και η τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και όλη η κοινωνία, «θεματοφύλακας» των ολυμπιακών αξιών, είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι να υποδεχθούν το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης Αθλητικών Στελεχών που βρίσκει στην Ολυμπία τον «φυσικό» του χώρο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00