Αρχική » Αυγερινοπούλου: Αναφορά στη Βουλή για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Αυγερινοπούλου: Αναφορά στη Βουλή για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

από Άκης Χουζούρης

Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη, η Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, κατέθεσε αναφορά στη Βουλή προς τον Υπουργό Υγείας, κ.Αθανάσιο Πλεύρη, σχετικά με την πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, η κ. Αυγερινοπούλου, υπογράμμισε τις τελευταίες εξελίξεις σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και έκανε ειδική αναφορά στην Στρατηγική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ) και τις Δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την πρόληψη, την έγκαιρη ανίχνευση και αντιμετώπιση του καρκίνου τραχήλου της μήτρας. Η κα Βουλευτής υποστήριξε τις προτάσεις της Ελληνικής Εταιρίας Έρευνας και Αντιμετώπισης του Ιού των Θηλωμάτων (HPV) και αιτήθηκε την πλήρη εναρμόνιση της χώρας μας με τις συστάσεις του Π.Ο.Υ. και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ως προβλήματος δημόσιας υγείας.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο τέταρτος πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες, ενώ με μια ολοκληρωμένη προσέγγιση – πρόληψης, ελέγχου και θεραπείας – μπορεί να εξαλειφθεί ως πρόβλημα δημόσιας υγείας μέσα σε μια γενιά. Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ., εάν εφαρμοσθεί σε όλα τα κράτη-μέλη η «Παγκόσμια Στρατηγική για την εξάλειψη του καρκίνου τραχήλου της μήτρας ως προβλήματος δημόσιας υγείας» (https://www.who.int/publications/i/item/9789240014107), ο καρκίνος τραχήλου μήτρας θα μπορέσει να εξαλειφθεί σε χώρες με υψηλό εισόδημα μέχρι το 2040 και παγκοσμίως μέσα σε 100 χρόνια. Τον Ιούλιο του 2021, ο Π.Ο.Υ., εξέδωσε νέες λεπτομερείς κατευθυντήριες οδηγίες για τον Προσυμπτωματικό Έλεγχο για καρκίνο τραχήλου μήτρας, σύμφωνα με τις οποίες, οι γυναίκες πρέπει να ελέγχονται: με HPV DNA testing από την ηλικία των 30 ετών και με χρονικά μεσοδιαστήματα 5-10 ετών (https://www.who.int/publications/i/item/9789240030824).

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00